AKTUELNO

Bivši komandant specijalne jedinice takozvane OVK Remzi Šalja, koji je dobio poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu, nije na Kosovu, rekli su njegovi prijatelji, a prenosi danas Gazeta Ekspres.

Njegov advokat Natal Bulakaj rekao je da je u kontaktu sa Šaljinim rođacima, ali da niko ne zna gde se on nalazi.

Šalja je sredinom decembra potvrdio da je dobio poziv od Specijalnog tužilaštva u Hagu ali da, kako je naveo tada, nema nameru da mu se odazove.

On je rekao da ne priznaje Specijalni sud i tužilaštvo, koji su formirani da bi sudili Albancima, pripadnicima takozvane OVK osumnjičenim da su počinili ratne zločine tokom i posle rata na KiM.

Šalji, koji je iz Suve Reke, sudi se i u prizrenskom sudu za počinjene ratne zločine.

Kako je navedeno u optužžnici, Šalja je učestvovao u otmici Hadži Pertešija iz Suve ruke u junu 1998. godine. Petrešija su odvele osobe u uniformama takozvane OVK, a nekoliko dana kasnije pronađen je mrtav nedaleko od seoskog puta.

Šalja je u januaru 2017. godine negirao da je umešan u otmicu Pertešija, međutim Pertešijev sin tvrdi da je među onima koji su odveli njegovog oca bio i Šalja.

Inače, Šalja je jedan od nekoliko pripadnika takozvane OVK, koji su već dobili pozive na saslušanje u sedište suda u Hag.

#OVK

'